«Μια ανθρωπότητα που δεν βρίσκει τον τρόπο να ξαναφτιάξει τον κόσμο γύρω της, βρίσκει τον τρόπο να γεράσει, και πολύ γρήγορα μάλιστα!» (O.Eλύτης)


Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Διαφορές που κάνουν τη διαφορά..!


Τα παιδιά από πολύ μικρά πρέπει να μαθαίνουν...


...Από εμάς τους μεγάλους...


... Σκοπός μας, είναι να μην χάσουν το γέλιο τους ποτέ...και για κανένα λόγο-παράλογο!


Υπενθυμίζουμε λοιπόν, στους μεγάλους,
κάποιες διαφορές που κάνουν τη διαφορά!

Υπάλληλος και Αφεντικό!


Όταν σου παίρνει πολύ ώρα, κάτι ,είσαι αργός. Όταν παίρνει πολλή ώρα στο αφεντικό σου, είναι προσεχτικός.



Όταν δεν κάνεις κάτι, είσαι τεμπέλης.


Όταν δεν κάνει κάτι, είναι απασχολημένος.


Όταν κάνεις λάθος, είσαι ηλίθιος. Όταν κάνει λάθος, είναι άνθρωπος.


Όταν το κάνεις όπως θες εσύ, δεν κάνεις ό,τι σου είπαν. Όταν το κάνει το αφεντικό σου, είναι δημιουργικός.


Όταν το κάνεις μόνος σου, δεν είσαι συνεργάσιμος.


Όταν το κάνει το αφεντικό σου, παίρνει πρωτοβουλία.


Όταν παίρνεις θέση, είσαι ξεροκέφαλος. Όταν παίρνει θέση, είναι αποφασιστικός.


Όταν παραβιάζεις έναν κανόνα, είσαι ανατρεπτικός και εγωκεντρικός . Όταν το αφεντικό σου ξεχνά μερικούς κανόνες, είναι πρωτοπόρος.


Όταν βοηθάς ένα συνάδελφο, " χαζεύεις και παρατάς τη δουλεία". Όταν το κάνει το αφεντικό σου, " παίζει ομαδικά".


Όταν κάποιος άλλος σε βοηθάει, " φορτώνεις" άλλους. Όταν κάποιος τον βοηθάει, κατανέμει ευθύνες.


Όταν είσαι εκτός γραφείου, "περιφέρεσαι ασκόπως" ή " κοπροσκυλιάζεις". Όταν το κάνει το αφεντικό σου, "είναι σε δουλειά" ή "έχει meeting".


Όταν τηλεφωνείς και λες ότι είσαι άρρωστος, έκανες το Σαββατοκύριακο τριήμερο. Όταν το κάνει το αφεντικό σου, πρέπει να είναι πολύ άρρωστος.


Όταν ζητάς να φύγεις νωρίτερα, έχεις γ...... ή πάς για ψώνια.. Όταν το αφεντικό σου φεύγει νωρίτερα, έχει σημαντική δουλειά.


Όταν παίρνεις αύξηση, είσαι τυχερός ή έγλυψες κ.... Όταν παίρνει εκείνος, πραγματικά την άξιζε.


Όταν κάνεις καλή δουλειά, σου χτυπούν την πλάτη και λένε μπράβο. Όταν το αφεντικό σου κάνει καλή δουλειά, το μπόνους χτυπάει ταβάνι..


Όταν ξεχνάς να κάνεις κάτι, ακούς ότι " όλα πρέπει να στα λένε;;; ". Όταν δεν κάνει κάτι το αφεντικό σου, " ε όλα αυτός θα τα κάνει;"!
Άντε... μίλα στα παιδιά, για τον πολύχρωμο, δίκαιο κόσμο, των μεγάλων..!

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!



24 ΜΑΙΟΥ 2009"ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ" ΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ Κυριακή 24/5 και ώρα 10:30ελάτε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία - Να ξεναγηθούμε σε ένα αξιόλογο και αναξιοποίητο αρχαιολογικό χώρο, που ελάχιστοι γνωρίζουν και ζητάμε να αξιοποιηθείΝα δούμε από ψηλά και κοντά:- Από πού θα ξεκινήσει και μέχρι που σχεδιάζεται να φτάσει ο Μετωπικός Σταθμός Διοδίων- Πόσο θα επηρεάσει το χώρο που γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα, την Πρωτομαγιά, τη ζωή της πόλης μαςκαι την ποιότητα ζωής στην ΑττικήΕλάτε να γεμίσουμε με την παρουσία μας τον ΥμηττόΓια να δείξουμε ότι θέλουμε να συνεχίζουμε να γιορτάζουμε εκείΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!Ότι θέλουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας!OXI ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: "ΚΙ.Π.Η. –Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης", "Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού", "Ιωνική Πολιτιστική Στέγη", "Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης", δημοτική παράταξη "Ηλίου-πόλις Ανθρώπινη Πόλη", "Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης", δημοτική παράταξη "Δημοτική Αλλαγή", "Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης ", "Eλληνικός Ορειβατικός ΣύλλογοςΗλιούπολης", "Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολης", "Επιτροπή κατοίκων Ηλιούπολης ενάντια στους Νέους Αυτοκινητόδρομους", "Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού"

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Το Έρημο νησί απ΄ την άκρη του κόσμου, ήρθε κοντά μας..!


Από τις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα του Τόλη Νικηφόρου
"Έρημο νησί στην άκρη του κόσμου".

Ο Τόλης Νικηφόρου,

Γεννήθηκε στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου (Πλατεία Δικαστηρίων) της Θεσσαλονίκης στις 14 Νοεμβρίου του 1938. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, ο πατέρας του, Νίκος, από το Σαλιχλί της Ιωνίας και η μητέρα του, Αριστούλα, από τη Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Αποφοίτησε από το αμερικανικό κολλέγιο Ανατόλια το 1957, φοίτησε για δύο χρόνια στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και, τελικά, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος, αναλυτής συστημάτων και διαδικασιών και μεταφραστής-διερμηνέας στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες και επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη για να ασκήσει το επάγγελμα του μελετητή-συμβούλου επιχειρήσεων ως το 1999.

Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια, ως λογοτεχνικός συντάκτης των περιοδικών College News και Annual και, αργότερα, ως αρχισυντάκτης του περιοδικού των αποφοίτων, Anatolia Alumnus. Έχει εκδώσει συνολικά 26 βιβλία (13 συλλογές ποιημάτων και μία συγκεντρωτική έκδοση, 6 συλλογές διηγημάτων, 3 μυθιστορήματα και 3 παραμύθια για μεγάλους). Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Το Βήμα, Νέα, Αυγή, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, κ.α., και σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί, κυρίως από πανεπιστημιακούς δασκάλους, στα αγγλικά (Η.Π.Α. και Καναδά), αλβανικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά , ιταλικά και ρουμάνικα, και έχουν περιληφθεί σε πολλές ελληνικές και ξένες ανθολογίες καθώς και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου.

Ήταν τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Νέα Πορεία επί 30 χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του ¨70. Οργάνωσε και έλαβε μέρος σε πολλές λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Β.Ε. και της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης και μέλος του Δ. Σ. της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κ.Θ.Β.Ε.

Τόλη , ευχόμαστε καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο!

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Καλό ταξίδι, κε Γιώργο...γενναίε πατέρα...


Γρηγόρη, καλέ μας φίλε, συνχαρταετέ μας και 'Ανθρωπε...γιατρέ, σου προσφέρουμε μέσα από την καρδιά μας, από ένα τριαντάφυλλο, για να συνοδεύει τον αγαπημένο σου πατέρα, στο ταξίδι... στη γειτονιά των Αγγέλων !

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Το σχολείο των ανοιχτών οριζόντων, μας προσκαλεί!

Tο 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, μας προσκαλεί στην εκδήλωση-αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαίου και ώρα 8.30 μ.μ, στο κλειστό Θέατρο του Δημαρχιακού μεγάρου της Ηλιούπολης.
Ο χαρταετός θα πετάξει ως εκεί ...τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν ένα δυνατό αεράκι πολιτισμού στην πόλη μας !

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Όλα τα λουλούδια και τα χρώματα γιορτάζουν τη μητέρα!!!

Μητέρες, Μανούλες, Μαμάδες,ένας απέραντος λουλουδιασμένος κήπος είναι η αγκαλιά σας!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Κάθε μέρα!!!

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ο Υμηττός, μας χρειάζεται..!

H ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
μας έστειλε σήμερα το πρόγραμμα δράσεων, που έχει ως εξής:

Την Τρίτη 5/5 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του προσωρινού συντονιστικού της Διαδημοτικής, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με τα ζητήματα της άμεσης δράσης των κινήσεων για την διάσωση και αξιοποίηση του Υμηττού καθώς και την οργανωτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε καθώς μερικά μέλη του Συντονιστικού έθεσαν κάποιες πλευρές με την έννοια «μιας πρώτης ματιάς».

Το προσωρινό συντονιστικό έκρινε ότι μετά από μια περίοδο σημαντικών δράσεων για τον Υμηττό, ενάντια στο Π.Δ Σουφλιά και τους νέους Αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, είναι αναγκαίο να συγκληθεί μια Γενική Συνέλευση όλων των δυνάμεων, με σκοπό να εκτιμηθεί αυτό που έγινε μέχρι σήμερα και να καθοριστούν οι επόμενοι στόχοι και να υπάρξει οργανωτική ανασύνταξη. Η Γ.Σ αυτή, είπαμε να πραγματοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί οι εξελίξεις να μας αναγκάσουν να πάμε σε μια έκτακτη Γ.Σ, ιδίως αν το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρήσει σε διαδικασίες ανάθεσης των αυτοκινητόδρομων μέσα στο Μάϊο (όπως έχει εξαγγείλει ο κ. Σουφλιάς) ή μέχρι τις Ευρωεκλογές. Αρα βρισκόμαστε σε ετοιμότητα ενώ παράλληλα τονίστηκε πρέπει να προετοιμαζόμαστε για προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Η σύσκεψη εξετάζοντας την περίοδο που βρισκόμαστε, θεωρεί ότι όλες οι δυνάμεις της Διαδημοτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις δράσεις τους με κριτήριο ότι ήδη έχουμε μπεί σε προεκλογική περίοδο εν όψει ευρωεκλογών και φυσικά το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού θα στρέφεται στα ζητήματα της Ε.Ε. κλπ. Με την έννοια αυτή καλό θα ήταν όλες οι δυνάμεις της Διαδημοτικής με τα δικά τους κριτήρια και ανάλογα με τις δυνατότητες τους να ξεδιπλώσουν τις δράσεις τους στο 7ήμερο από 24-31 Μαϊου. Για όλες τις σχετικές εκδηλώσεις κατά Δήμο κρατάμε ενήμερο το Συντονιστικό.

Για την συνέντευξη των φορέων που έγινε την Τετάρτη στις 6/5 στο Δικηγορικό Σύλλογο με την συμμετοχή μελών της Διαδημοτικής και με αντικείμενο Υμηττός και αυτοκινητόδρομοι, γράφει σήμερα σχετικά ο Τύπος. Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Στις 17/5 Κυριακή στην Ελευσίνα, θα μαζευτεί το ΠΑΝΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ. Στηρίζουμε την εκδήλωση και δίνουμε το παρόν.

Το Σάββατο και Κυριακή 9 και 10 Μαϊου στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθεί διήμερο ανοικτών εκδηλώσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το περιβάλλον.

Στις 13/5 ο Δήμος Ελληνικού συγκαλεί σύσκεψη φορέων ενάντια στους αυτοκινητόδρομους.

Εκδήλωση ετοιμάζεται να κάνει και η Καισαριανή και ο Βύρωνας. Θα ενημερώσουμε αργότερα για τις λεπτομέρειες.

«οι Φίλοι της Φύσης» απο την Βούλα – Βάρη συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που θα αρχίσουν στις 21/6 με πρωτοβουλία Δήμων για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κτισμάτων από τις παραλίες και τίς ακτές.

Το Προσωρινό Συντονιστικό της Διαδημοτικής

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Η ποίηση μας καλεί να την απολαύσουμε!

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οργανώνουν συνέδριο με θέμα «Η Ποίηση σήμερα», αφιερωμένο στη μνήμη του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη με αφορμή την παρέλευση είκοσι ετών από τον θάνατό του.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαΐου, με τη συμμετοχή δεκάδων εισηγητών. Μεταξύ των ενοτήτων θα υπάρχουν απαγγελίες ποιητών μας.

Οι ενότητες του συνεδρίου είναι οι εξής:
Εισαγωγική:Ο Λειβαδίτης όπως τον γνώρισα
1. Ποίηση και φιλοσοφία
2. Ποίηση και ιστορία
3. Ποίηση και μουσική
4. Οι νέοι και η ποίηση
5. Ποίηση, επιστήμη, τεχνολογία
6. Ποίηση και άλλες τέχνες
7. Η ποίηση στα ΜΜΕ
8. Ποίηση και ηλεκτρονικά ΜΜΕ



Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α


Παρασκευή 8 Μαΐου

10.30 - Έναρξη

Προεδρείο: Βασίλης Βασιλικός, Γιώργος Δουατζής, Απόστολος Μπενάτσης,

- Εναρκτήριες Ομιλίες
- Γιατί Συνέδριο για την Ποίηση, Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας
- Γιατί αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη, Απόστολος Μπενάτσης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, Γιώργος Δουατζής, ποιητής, δημοσιογράφος


Χαιρετισμοί
- Εκπρόσωπος του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου
- Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς
- Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης
- Πρόεδρος Μορφωτικού Ιδρύματος Ε.Σ.Η.Ε.Α. Πάνος Σόμπολος

11.15 - Εισαγωγική ενότητα: Ο Λειβαδίτης όπως τον γνώρισα
- Διαβάζοντας, μεταφράζοντας, μελετώντας τον Τάσο Λειβαδίτη, Σόνια Ιλίνσκαγια, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Λειβαδίτης – ταύτιση έργου και ζωής, Γιώργος Δουατζής, ποιητής, δημοσιογράφος
- Ο άνθρωπος Τάσος Λειβαδίτης, Γιώργος Μαρκόπουλος, ποιητής
- Η συνεχής επιστροφή του Τάσου Λειβαδίτη, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής
- Τελευταίος σταθμός ή τα χειρόγραφα του χειρουργείου, Μανόλης Πρατικάκης, ποιητής
- Συντονιστής: Απόστολος Μπενάτσης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

12.15 Προβολή εκπομπής «Τάσος Λειβαδίτης»
της Λίλας Κουρκουλάκου από τη σειρά της ΕΡΤ «Οι ποιητές μας»

12.45 Τέλος πρωινής συνεδρίας – Δεξίωση

* * * * *

14.00 - Ενότητα 1: Ποίηση και Φιλοσοφία
Ο Γιώργος Χρονάς απαγγέλλει το ποίημά του Πάρμα από τη συλλογή του Τα ποιήματα 1973-2008 (εκδ. Οδός Πανός, 2008)
- Λυρική εμπειρία και λυρική συνείδηση, Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών,
- Όταν η ποίηση κοιτάει τον ήλιο, Κωνσταντίνος Αλυσσανδράκης, Αστροφυσικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βουλευτής
- Ποίηση: ο σαββατισμός της ζωής, Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
- Μαρξισμός και ποίηση: Η λειτουργία της αντανάκλασης, Δημήτρης Γουνελάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.
- Η καταγωγική περιοχή της ποιήσεως ως φιλοσοφικός στοχασμός, Στέφανος Ροζάνης, δοκιμιογράφος, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Από το χάος στη μορφή, Νίκος Σταμάτης, ποιητής, συγγραφέας
Συντονιστής: Γιώργος Δουατζής, ποιητής, δημοσιογράφος
Συζήτηση – Παρεμβάσεις
Ο Γιάννης Κοντός απαγγέλλει το ποίημά του Πορτρέτο ανδρός με άσπρη μπλούζα από τη συλλογή του Ηλεκτρισμένη πόλη (εκδ. Κέδρος, 2008)

15.30 Ενότητα 2: Ποίηση και Ιστορία
Ο Θανάσης Νιάρχος απαγγέλλει το ποίημά του Φωτιές τ’ Άι- Γιάννη από τη συλλογή 24 νυχτερινά τραγούδια (1968)

- Ποίηση και Ιστορία: Το παράδειγμα της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς, Βίκυ Πάτσιου, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
- Αραβική ποίηση της ματαιότητας και της ελευθερίας, Ελένη Κονδύλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
- Οι Ποιητές στην Πολιτεία, Γεωργία Λαδογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Δυο "καταραμένοι" ποιητές: Κ. Γ. Καρυωτάκης – Γιωσέφ Ελιγιά, Ελένη Κουρμαντζή, Λέκτορ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Συντονιστής: Θανάσης Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος
Συζήτηση – Παρεμβάσεις
Η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ απαγγέλλει το ποίημά της Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα από την ομώνυμη συλλογή (εκδ. Καστανιώτης, 2005)

* * * Διάλειμμα * * *

17.15 Ενότητα 3: Ποίηση και Μουσική
Ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης απαγγέλλει το ποίημά του Καλοί άνθρωποι από την ομώνυμη συλλογή (υπό έκδ. Ίνδικτος, 2009)
- Χρειάζεται η Ποίηση τη Μουσική; Έχει ανάγκη η Μουσική την Ποίηση; Γιώργος Ανδρέου, συνθέτης
- Τραγούδι: το ποίημα του δρόμου, Θοδωρής Γκόνης, ποιητής, σκηνοθέτης
- Στίχος και ποίηση στο ελληνικό τραγούδι – ομοιότητες και διαφορές, Οδυσσέας Ιωάννου, στιχουργός, παραγωγός ραδιοφώνου
- Η διαλεκτική ποίησης και μουσικής από την πλευρά της συνθετικής διαδικασίας, Δρ Αικατερίνη Καραμεσίνη, συνθέτρια
Συντονιστής: Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος
Συζήτηση – Παρεμβάσεις
Ο Σπύρος Κατσίμης απαγέλλει το ποίημά του ‘Το ραντεβού από τη συλλογή Ο μετανάστης (εκδ. Γαβριηλίδης, 2004)

18.20 Η φωνή του Τ. Λειβαδίτη – «Το ερωτικό»

18.30 - Ενότητα 4: Οι νέοι και η Ποίηση
O Στρατής Πασχάλης απαγγέλλει το ποίημά του Άουσβιτς από τη συλλογή Εποχή παραδείσου (2008).
- Η απέραντη νεότητα του ποιητικώςς ζην., Νικόλας Ευαντινός, φιλόλογος, ποιητής
- Συνομιλία με την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη, Δήμητρα Παπαϊωάννου, Δίπλωμα Ειδίκευσης Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Νάρκισσος και αυτομαστιγούμενος λόγος: από τον κίνδυνο στον τρόπο να κινδυνεύουμε, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, ποιήτρια
- Ποίηση και Τέχνη: το παράδειγμα του Μιχαήλ Άγγελου, Λαμπρινή Μπενάτση, Ιστορικός Τέχνης, Master of Arts University of Essex
Συντονιστής: Γιώργος Λεονάρδος, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Συζήτηση – Παρεμβάσεις
Ο Μιχάλης Γκανάς απαγγέλλει το ποίημά του Και ιδού ίππος πυρρός από τη συλλογή Άψινθος (υπό εκδ. Κατσανιώτης)

Τέλος Α΄ ημέρας

* * * * * *

Σάββατο 9 Μαΐου

10.00 - Ενότητα 5: Ποίηση, Επιστήμη, Τεχνολογία
Η Λίνα Στεφάνου αππαγγέλλει ένα ποίημα από τη συλλογή της Στον κήπο με τις σαλαμάνδρες (εκδ. Μελάνι, 2008)
- Ποίηση και ηλεκτρονική τεχνολογία: αναζητώντας το δακτυλικό αποτύπωμα του ύφους, Ερατοσθένης Καψωμένος, Oμότιμος.Kαθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Ποίηση και Δημόσια Διοίκηση, Ζέτα Ασίκογλου, Διεθνές Κέντρο «Σταύρος Νιάρχος», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Συνάντηση Ποίησης και Θεωρίας: μια νέα πρόσληψη, Απόστολος Μπενάτσης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Συντονιστής: Γιώργος Μωραϊτίνης, δημοσιογράφος, Γεν. Γραμματέας Μορφωτικού Ιδρύματος Ε.Σ.Η..Ε.Α.
Συζήτηση – Παρεμβάσεις
Ο Γιώργος Πήττας απαγγέλλει το ποίημά του Ο δύων ανατέλλων από τη συλλογή Ο δύων ανατέλλων και η πανσέληνος βροχή (εκδ. Νέα Σύνορα-Λιβάνης, 2000)

11.15 - Ενότητα 6: Ποίηση και άλλες Τέχνες
Ο Γιώργος Βέης απαγγέλλει το ποίημά του Πρωτάθλημα, από τη συλλογή Λεπτομέρειες Κόσμων (εκδ. Ύψιλον, 2006)
- Ποίηση και Καλές Τέχνες – Μια σημειολογική ματιά, Αλέξανδρος Λαγόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
- Η ποίηση στον κινηματογράφο, Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης
- Το ποιητικό θέατρο, Kώστας Γεωργουσόπουλος, φιλόλογος, κριτικός θεάτρου,
- Συναισθησία. Ένα παράδειγμα, Μαρία Μαραγκού, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης. Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και Ιστορικών Τέχνης.
Συντονιστής: Γιάννης Κορίδης, ποιητής, δημοσιογράφος
Συζήτηση – Παρεμβάσεις
Ο Μανόλης Πρατικάκης απαγγέλλει το ποίημά του Ο τόπος μου από τη συλλογή Αφημένα ήσυχα στη χλόη (εκδ. Γαβριηλίδης, 1999)

* * * Διάλειμμα * * *

13.00 Ενότητα 7. Η Ποίηση στα ΜΜΕ
Ο διευθυντής του περιοδικού «Ποιητική» και μεταφραστής, Χάρης Βλαβιανός απαγγέλλει το ποίημά του Το ποίημα του Βερμέερ από τη συλλογή Διακοπές στην πραγματικότητα (Πατάκης, 2009)
- Η ποίηση, ο καθημερινός και περιοδικός, δημοσιογραφικός Τύπος, Τάσος Γουδέλης, πεζογράφος, κριτικός, συνεκδότης περιοδικού «Το Δέντρο»
- Τα ίχνη της ποίησης στον περιοδικό Τύπο, Σταύρος Ζουμπουλάκης, διεύθυντης του περιοδικού «Νέα Εστία»
- Μεταξύ ορατού και αοράτου, Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος,
- Η ποίηση στον Τύπο. Ο Τύπος στην ποίηση, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός
Συντονίστρια: Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφος
Συζήτηση – Παρεμβάσεις
Ο Κώστας Μαυρουδής απαγγέλλει το ποίημά του Χειμώνας από τη συλλογή Τέσσερις εποχές (υπό έκδοση)

14.15 - Ενότητα 8: Ποίηση και Ηλεκτρονικά ΜΜΕ
Ο Γιώργος Μαρκόπουλος απαγγέλλει το ποίημά του Εκείνος ο γέροντας, από τη συλλογή του Μη σκεπάζεις το ποτάμι (Κέδρος 1998)
- «Poeticanet» ένα σκάφος γεμάτο ποίηση διαπλέει το διαδίκτυο, Ιωσήφ Βεντούρας, διεύθυντης του ηλεκτρονικού περιοδικού Poeticanet
- Η διαδικτυακή γλώσσα της ποίησης: από το χαρτί στην ιστοσελίδα, Βασίλης Μανουσάκης, διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μεταφραστής, συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Poema
- Ενας διαδικτυακός κόσμος γεμάτος στίχους, Ρίτσα Μασούρα, δημοσιογράφος - μπλόγκερ
- Η ποίηση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και ο ρόλος του διαδικτύου, Γιάννης Παππάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών, Δ/ντής του ηλεκτρονικού περιοδικού Δι@πολιτισμός
- Η διαρκής εφημερία της ποίησης στα μπλογκ, Σωτήρης Παστάκας, ποιητής, δημιουργός του ποιείν.gr
Συντονιστής: Κώστας Μπετινάκης, δημοσιογράφος
Συζήτηση – Παρεμβάσεις
Ο Γιώργος Μπλάνας απαγγέλλει το ποίημά του Στρατηγός από τη συλλογή Η απάντησή του (εκδ. Νεφέλη, 2000)

Τέλος Συνεδρίου

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Γιώργος Δουατζής, ποιητής, δημοσιογράφος
Απόστολος Μπενάτσης, Απόστολος Μπενάτσης , Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος