«Μια ανθρωπότητα που δεν βρίσκει τον τρόπο να ξαναφτιάξει τον κόσμο γύρω της, βρίσκει τον τρόπο να γεράσει, και πολύ γρήγορα μάλιστα!» (O.Eλύτης)


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Η ποίηση,η νοσταλγία και το πέταγμα ενός χαρταετού...κάποτε στην Ηλιούπολη!

Mακάρι οι συμπτώσεις της ζωής να φέρνουν πάντα ευχάριστες εκπλήξεις! Βρέθηκα στο μπλόγκ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ συμπτωματικά!Με οδήγησε εκεί βέβαια, η ποίηση του Γιώργου Δουατζή.
Γιώργο, αγαπημένε μου φίλε
τα ποιήματα σου, με ένωσαν με ανθρώπους τρυφερούς, ευαίσθητους και μεγαλόψυχους! Έτσι εντελώς ξαφνικά ανακάλυψα ότι η Ηλιούπολη υπάρχει παντού..!
Από μακριά, η οικοδέσποινα του μπλόγκ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ γράφει...

Αγαπάω την Ηλιούπολη!!!
Έχω πετάξει χαρταετό στην Ηλιούπολη επάνω στο εκκλησάκι...
...φιλιά σε σένα και στην Ηλιούπολη...
...Και μας αφιερώνει...


Υπήρχε κάποτε ένα μικρό παιδί έπαιζε στο χωριό,ψάχνοντας για μια κλωστή να πετάξει ένα χαρταετό κοίταξε γύρω και είπε, "δεν ξέρω τι είναι αυτό που λάμπει" "Κοιτάξτε, καιτάξτε ένα χαρταετό" "έρχεται προς εμένα" "Είναι ένας μεγάλος χατραετός, δεν χρειάζομαι κλωστή" "και τα φτερά του είναι μεγαλύτερα από το σπίτι των γειτόνων" η καρδιά του σπαρτάρισε και πέταξε στα φτερά του χαρταετού και ολόκληρος ο ουρανός του είπε τα μυστικά του..
Του Μαρσέλ Χαλίφε,
μετάφραση noctoc

Να είσαι πάντα καλά καλή μου

mareld!

Να μοιράζεις έτσι απλόχερα τη γλύκα της ψυχής σου!

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ένα επιστημονικό συλλογικό έργο - εμπειρίες ζωής!



Σπουδαία επιστημονική συνύπαρξη στο βιβλίο ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ & ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Η εμπειρία της Εύβοιας 1988-2008
που επιμελήθηκαν ο Στέλιος Στυλιανίδης και η Μ.Γ -Λίλυ Στυλιανούδη.
Στην εποχή των πολιτικών ανούσιων και επικοινωνιακών "μεταρρυθμίσεων" είναι βάλσαμο ψυχής να ανακαλύπτεις μια ουσιαστική πρόταση στο πεδίο των πραγματικών μεταρρυθμίσεων !
Εκδόσεις:"Τόπος"
Επιστημονική επιμέλεια:
  • Στέλιος Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης.
  • Μ.Γ-Λίλυ Στυλιανούδη, Νομικός-Ανθρωπολόγος,Ερευνήτρια,Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2009
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τηρώντας τις υποσχέσεις τους, αποστέλλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη Γάζα.Εξασφαλίζοντας την συνοδεία και την απευθείας παράδοση της βοήθειας στους πολίτες της Γάζας και έχοντας τις επίσημες άδειες όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων, αναχωρούμε εντός των ημερών. Η αποστολή έχει διασφαλίσει την συνεργασία της Ισραηλινής Κυβέρνησης.Η βοήθεια θα συνοδεύεται από Νοσηλευτές και Γιατρούς της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Στο πλοίο θα επιβαίνουν αποκλειστικά και μόνο Υγειονομικοί, χωρίς δημοσιογράφους και κομματικά στελέχη.Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει αναλάβει την συγκέντρωση των φαρμάκων.Χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων για την συγκέντρωση των παρακάτω προϊόντων:
Εμφιαλωμένο Νερό
Συμπυκνωμένο Γάλα
Γάλα σε σκόνη
Παιδικές Τροφές
Αλεύρι
Ζάχαρη
Ζυμαρικά
Όσπρια
Κουβέρτες
Καλέστε καθημερινά, όλο το 24ωρο στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα ΠαιδιάSOS 1056 για να συνδεθείτε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα και να ενημερωθείτε για τον τόπο και τρόπο παράδοσης των προϊόντων.Απευθύνουμε έκκληση σε φορείς, εταιρείες και ιδιώτες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με την συγκέντρωση τροφίμων αλλά και την διάθεση κατάλληλων υγειονομικά χώρων για την αποθήκευση των αγαθών που θα συγκεντρωθούν ώστε να οργανωθεί η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι την λήξη της κρίσης.«Το Χαμόγελο του Παιδιού»Εθελοντικός Οργανισμός για τα ΠαιδιάΚεντρική Υπηρεσία:Στουρνάρη 16, Αθήνα 10683Τηλ.: +30 210 3306140 - Fax.: +30 210 3843038URL: http://www.hamogelo.gr/ - E-mail: sos1056@hamogelo.gr

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Ένα δυνατό διαχρονικό κείμενο!

Γύρω από τα αιώνια προβλήματα και τις διαμάχες υπεροχής του αρσενικού με το θηλυκό!

Η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» (1946) αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της δραματουργίας του Eduardo De Filippo και έχει ευτυχήσει πολλές φορές και στην ελληνική σκηνή από σημαντικούς σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές.

Απουσία από τα Αθηναϊκά καλλιτεχνικά δρώμενα ούτε λίγο ούτε πολύ 10

ολόκληρα χρόνια! Τόσα είναι τα χρόνια που ο Βασίλης Μαυρομάτης πή-

ρε τα βουνά στην κυριολεξία και βρέθηκε πάνω στα Άγραφα στα 1200 υ-

ψόμετρο στη λίμνη Πλαστήρα. Έλα όμως που οι πειρασμοί κατά πως λέ-

νε σε ανακαλύπτουν όπου κι αν κρυφτείς!! Έτσι και τον φίλο μας τον Βα-

σίλη δύο πειρασμοί που ακούνε στα ονόματα Βάσω Μακρή και Παύλος

Βησσαρίου του έκαναν κατά μέτωπον επίθεση. Έχοντας οι δυο τους, με

κόπους και ιδρώτα, φτιάξει στην Καρδίτσα ένα θεατράκι κομψοτέχνημα

που το ονόμασαν *Τέχνης χώρος θέατρο ΟΨΕΙΣ* και που θα το ζήλευαν

πολλά θέατρα, έριξαν πέρσι στον Βασίλη την ιδέα να κάνει μερικές πα-

ραστάσεις με *Το ημερολόγιο ενός τρελού* για το κοινό της Καρδίτσας.

Ο Βασίλης γαργαλήθηκε! Ο τρελός ανέβηκε και το αποτέλεσμά του ήταν

φέτος ο Παύλος και η Βάσω να ξαναεπιτεθούν στον ΦΥΓΑΔΑ κι αυτή τη

φορά με *Φιλουμένα Μαρτουράνο* Εντουάρντο Ντε Φίλιππο!!!!

Αποτέλεσμα; Την Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 9.30 μ.μ

στο θέατρο *Αλέκος Αλεξανδράκης* στην οδό Κυψέλης η Βάσω Μακρή

(Φιλουμένα) και ο Βασίλης Μαυρομάτης (Ντομένικο) παρέα με δέκα

ακόμα ηθοποιούς και κάτω από την σκηνοθεσία του Παύλου Βησσαρίου

περιμένουν το Αθηναϊκό κοινό για να επιβραβεύσει τους κόπους τους.

Τιμή εισιτηρίων 15 ευρώ κανονικό και 12 ευρώ μαθητικό-φοιτητικό.

Τηλ. θεάτρου 2108827000.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Πορεία διαμαρτυρίας στην Ηλιούπολη.


Δε μας τρομάζουν σφαίρες, εμείς δε σταματάμε και στην καταστολή τους μ’ αγώνες απαντάμε.
ΑΠΟ
Ενάντια στην Κρατική Καταστολή και Τρομοκρατία

Πέρασε μια χρονιά που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας και πρώτα απ’ όλα της νεολαίας. Το Σάββατο στις 6 Δεκέμβρη το δολοφονικό χέρι ενός αστυνομικού πυροβόλησε και σκότωσε ένα 15χρονο, τον Αλέξη Γρηγορόπουλο χωρίς καμιά αιτία.
Διαδηλώσεις οργής ξέσπασαν απ’ τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη αναδεικνύοντας την θέληση της νεολαίας αλλά και των εργαζομένων, να καταγγείλουν την αστυνομική βία, την κρατική τρομοκρατία και να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα που ακρωτηριάζονται και καρατομούνται. Η σημερινή αντίδραση της νεολαίας αλλά και χιλιάδων εργαζομένων αναδεικνύει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος. Είναι η πολιτική που οδηγεί τη νεολαία στο περιθώριο, στην απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων, στο ζοφερό μέλλον της εργασιακής περιπλάνησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλειας και της όλο και περισσότερης ανεργίας.
Απέναντι σ αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Όποιος κλείνει τα μάτια στη σημερινή πραγματικότητα γίνεται συνένοχος αυτής της πολιτικής. Γίνεται συνένοχος στην συντριβή των ονείρων της νέας γενιάς, γίνεται συνένοχος στην συντριβή των εργασιακών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από την δολοφονία του 15χρονου, δίπλα μας ένας ολόκληρος λαός δοκιμάζεται σκληρά από τις δολοφονικές βόμβες του φασιστικού κράτους του ΙΣΡΑΗΛ. Πάνω από 1000 νεκρούς μετράει ο πολύπαθος ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΣ λαός, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.
Πρέπει όλοι και όλες να είμαστε στην ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Σάββατο στις 17 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία ΚΑΝΑΡΙΑ, για να
• Καταγγείλλουμε την κρατική βία που δολοφόνησε το 15χρονο Αλέξη
• Εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Η ματιά του Ιωσήφ Χατζηπαυλή που μαγνητίζει ολόκληρη τη φύση και ντελικάτα αποτυπώνεται...




Ήμασταν όλοι εκεί. Περήφανοι και χαρούμενοι. Για το έργο, τη διαδρομή, την αποδοχή και τα καλά λόγια-και μόνον αυτά- άκουγες παντού, στις δυο φιλόξενες σάλες του Μουσείου της Ηλιούπολης, από όλους τους επισκέπτες της αναδρομικής έκθεσης, του Ιωσήφ Χατζηπαυλή. Κι ήμασταν περήφανοι και χαρούμενοι, για έναν ακόμη λόγο.

Ο Ιωσήφ είναι δυο φορές «δικός» μας! Από τη μια, ως συμπολίτης και φίλος και από την άλλη, ως «Χαρταετός!» Κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα!

Η αναδρομική έκθεσή του, μια πανδαισία χρωμάτων και φωτός στις παραλλάξεις της μέρας, εμβρυουλκός μνήμης, μιας σειράς εποχών, με διαφορετικό άρωμα, τοπίων και χρωμάτων. Μιας άλλης Ελλάδας. Έτσι όπως την αποτύπωσαν, πριν από αυτόν, οι μεγάλοι δάσκαλοι του, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιώργος Πολυκανδριώτης, ο χαράκτης Τάσσος και τόσοι άλλοι…

Στο έργο του υπάρχει η συνέχεια τους, όπως και το «σπέρμα» που μπόλιασε τη μαστοριά του Ιωσήφ. Κι αυτός, απλόχερα μοιράζει την αγάπη και τη γνώση που εισέπραξε, στους επόμενους…

Στα αμέτρητα «σταντς» της έκθεσης, ένα «ξεχώριζε». Ο «μαθητής του».

Φιλόφρονα, αγαπημένα, θέλει να μοιραστεί με έναν νεότερο του, τη συμμετοχή, του μαθητή , σε μια αναδρομική ζωής, την έννοια προσφορά, στην αποθέωση της! Και το όνομά του, Γιώργος Μητσιώνης.

Μόνο ο Χατζηπαυλής θα μπορούσε! Και η κίνηση αυτή δείχνει, το μεγαλείο του δημιουργού, του σεμνού καλλιτέχνη, του ανθρώπου που βάζει πρώτα, στη ζυγαριά της δημιουργίας, την αναζητούμενη λέξη, ήθος!

Ιωσήφ,

Σε ευχαριστούμε, γιατί με την αναδρομική σου, ανταμώσαμε ξανά με τις μνήμες. Θυμηθήκαμε το χρώμα στις ξεχασμένες γωνιές της Ελλάδας, όπως στη λίμνη των Ιωανίνων. Στην Πύλο, στη Βοϊδοκοιλιά, στη Λέσβο, στον κόλπο της Γέρας. Στο Λαύριο, στο Πέραμα, στην Κυνόσουρα, που

κάποιος δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τη γεωγραφική κατανομή της και κάποιοι θα θυμώσουν, φοβάμαι, κάποιοι από τους Σαλαμινομάχους, αλλά, εσύ ξέρεις, τα χρώματα, την εγκατάλειψη, τις σκουριές, τις ώχρες, τα σαντινόνερα και τα καράβια που περιμένουν τον «βατσιμάνη», να τα «ντανιάσουν», χωρίς «ρότα», χωρίς….

Αυτό , το «χωρίς»… το άφησες στην ερμηνεία του θεατή σου!

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Αναδρομική έκθεση του μέτρ της ακουαρέλλας και όχι μόνο...ΙΩΣΗΦ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗ.


«Έως… και μετρ της ακουαρέλλας!» του έγραψε ένας μεγάλος, σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός, βλέποντας το έργο του και στο μικρό βιβλίο εντυπώσεων, εκεί στην άκρη του μικρού εκθεσιακού χώρου, άφησε τις χειρόγραφες σκέψεις του, με την υπογραφή του. Είναι σπάνιο, οι ομότεχνοι στην εικαστική δημιουργία, να επαινεί ο ένας τον άλλον για το έργο του. Πόσο μάλλον σε μια εποχή, όπως η σημερινή. Στην περίπτωση όμως αυτή, μιλάμε για δυο ξεχωριστές προσωπικότητες της Τέχνης. Δυο ξεχωριστούς ανθρώπους, με ήθος και συνέπεια.

Ο μεν ένας είναι ο Παναγιώτης Τέτσης και ο άλλος, ο Ιωσήφ Χατζηπαυλής. Με έργο βαρύ και μεγάλο και οι δυο, σε μια διαδρομή ζωής, γεμάτη χρώμα και φώς.

Ο Ιωσήφ Χατζηπαυλής, που δέχτηκε τον έπαινο και τα φιλόφρονα λόγια, του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, ποτέ του δε μίλησε για αυτή τη στιγμή. Έκρυψε το μικρό βιβλίο με τις εντυπώσεις και χρόνια αργότερα, το έδειξε σε στενούς του φίλους. Κάποιους «Χαρταετούς». Αυτοί τον « πρόδωσαν» και σήμερα, με την ευκαιρία της έκθεσης του, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης, φέρνουν αυτή την αλήθεια, μπροστά σας!

Γιατί, ο Ιωσήφ ποτέ δεν μίλησε για το εαυτό του, ούτε και διεκδίκησε περισσότερο χώρο από αυτόν που καταλαμβάνει το έργο του! Και στη στέρφα εποχή του σήμερα, στην πλήρη αποχαύνωση, είναι «ευχής έργον», να παρουσιάζονται μεγάλων δημιουργών αναδρομικές εκθέσεις.

Τα μέλη του «Χαρταετού» χαιρετίζουν την πρωτοβουλία και αποδίδουν το δικό τους έπαινο κατά τον προσήκοντα τρόπο και τάξη στους μετέχοντες.

ΙΩΣΗΦ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗΣ

Ο «μετρ της ακουαρέλλας λοιπόν», είναι εδώ! Όπως και το έργο του σε μια αναδρομή.

Ο Ιωσήφ Χατζηπαυλής, ζωγράφος, σκηνογράφος, αγιογράφος, άρχισε τη μαθητεία του το 1956 στο εργαστήρι του Γιώργου Βακιρτζή, στο «αφισάζ» των κινηματογράφων. Το 1961 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, με διευθυντή σπουδών τον Ευάγγελο Παπανούτσο και δασκάλους τον Σπύρο Βασιλείου, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Γιώργο Πολυκανδριώτη και τον χαράκτη Τάσσο. Από τις πρώτες μέρες της φοίτησής του, έγινε βοηθός του Σπύρου Βασιλείου, με τον οποίο συνεργάστηκε στη συνέχεια για τα σκηνικά και τα κοστούμια πολλών θεατρικών έργων αλλά και για την αγιογράφηση ιερών ναών.

Στην πολύχρονη καλλιτεχνική πορεία του έχει συνεργαστεί με πολλούς θιάσους και σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου. Το 1983 & 1984 φιλοτέχνησε τα σκηνικά για τη «Μήδεια» που ανέβασε ο ιαπωνικός θίασος ΤΟΧΟ, στο Θέατρο του Λυκαβηττού και στο Ηρώδειο. Έχει διδάξει στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε σεμινάρια Θεατροπαιδείας, επιδοτούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ε.Ο.Κ. Από το 1990 φιλοτεχνεί το εξώφυλλο του Αθηναϊκού Ημερολογίου του εκδότη Στρατή Φιλιππότη. Από το 1982 έχει κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε έντεκα ομαδικές.

Εγκαίνια έκθεσης, Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009, στις 18.30.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18.00 έως τις 21.30, έως την Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009.

Πληροφορίες: 210 9920393 & 9940699

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Σοφοκλή Βενιζέλου & Μαρίνου Αντύπα, Ηλιούπολη.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα...χωρίς εμένα!

Οι πελαργοί ενθουσιασμένοι πετάνε στα σύννεφα και φέρνουν ευτυχισμένα χαρούμενα μωρά!
Φαντάζονται ένα κόσμο, που προετοιμάζει ένα ανθρώπινο μέλλον και προστατεύει τα όνειρα αυτών των αθώων χαρούμενων παιδιών.





Σιγά-σιγά στα πρώτα τους χρόνια τα παιδιά εισπράττουν από το περιβάλλον τους συνήθειες των μεγάλων.
Αγωνίες,νεύρα, τρέξιμο,άφαντοι οι μεγάλοι...
...Γιατί?
Για τα μάτια του κόσμου βρέ αδελφέ...
...ένα σούπερ αυτοκίνητο,ένα σπάνιο πούρο,ένα ποτήρι σπάνιας σαμπάνιας ή ανάλογου ποτού και συχνή υπενθύμιση στα παιδιά για τις θυσίες των μεγάλων για να τα μεγαλώσουν.








Αργότερα στην εφηβεία οι μεγάλοι εισπράττουν το περιβάλλον που δημιούργησαν..!
Αγανακτισμένοι οι νέοι μας ....αντιδρούν,
διαμαρτύρονται γράφοντας στούς τοίχους συνθήματα...
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ..!
Η κίνηση πολιτών "ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ"
στηρίζει τά όνειρα της νεολαίας και το δικαίωμά της να διεκδικήσει ένα εντιμότερο και δικαιότερο μέλλον!

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Φεύγουν οι μοναδικοί...


Μοναδική,ελεύθερη,γενναία!
Ταυτόχρονα διακριτική, ευγενική με σπάνια φωνή
η Μαρία Δημητριάδη έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ
Η αισθαντική φωνή σου πάντα θα μας θυμίζει το μεγαλείο σου!

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

ΣΤΟΠ στον πόλεμο!

Mεγάλη αντιπολεμική συναυλία θα πραγματοποιηθεί
σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κοτζιά.
Απέναντι από το Δημαρχείο Αθηνών
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι:

Γιώργος Αλουπογιάννης, Γιώργος Ανδρέου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Magic De Spell, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Μητσιάς, Μάνος Ξυδούς, «Οναρ», Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Χαρούλης.
Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη.
Από ΠΡΕΖΑ ΤV