«Μια ανθρωπότητα που δεν βρίσκει τον τρόπο να ξαναφτιάξει τον κόσμο γύρω της, βρίσκει τον τρόπο να γεράσει, και πολύ γρήγορα μάλιστα!» (O.Eλύτης)


Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Μια φορά και ένα καιρό....


Ζούσε στην Ηλιούπολη ένας σπουδαίος "εργάτης" του πνεύματος, ο Γιώργης Κρόκος.
Ήταν δάσκαλος, ποιητής, πεζογράφος, μουσικός, ιεροψάλτης,
λαογράφος,θεατρικός συγγραφέας και υπέροχος άνθρωπος!
Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στα παιδιά!
Τιμήθηκε, διακρίθηκε στην εποχή του και παρέμεινε σεμνός ευαίσθητος και με διάθεση προσφοράς μέχρι τις τελευταίες του στιγμές.
Σήμερα, 2 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Χρήσιμες οι παγκόσμιες μέρες...για ένα ευρύτερο κοινό.Eίναι μια ευκαιρία για να αναδειχθούν ζητήματα και γεγονότα που είναι άξια προσοχής, για τις ζωές μας και για τις κοινωνίες μας.
Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, το λογοτεχνικό βιβλίο έχει ένα σημαντικό ρόλο στη διακίνηση των ιδανικών και των οραμάτων και έχει τη δύναμη να ξυπνά στην ψυχή του παιδιού το όνειρο.
Την ημέρα αυτή και με αφορμή, πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στην προσθήκη προσωνυμίας στα σχολεία, η κίνηση πολιτών "Χαρταετός" έστειλε την παρακάτω επιστολή στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της Ηλιούπολης.

ΠΡΟΣ: Διευθυντή 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης
Κο Χρήστο Αναστόπουλο & το Σύλλογο Διδασκόντων
ΚΟΙΝ: 1. Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων.
2. Γραφείο Δημάρχου Ηλιούπολης.
3. Επιτροπή Παιδείας Δήμου Ηλιούπολης.

ΘΕΜΑ: « Προσθήκη Προσωνυμίας στα Σχολεία»
Κύριε Διευθυντά,
Η κίνηση πολιτών Ηλιούπολης «Χαρταετός», μια κίνηση προβληματισμού, επικοινωνίας και παρέμβασης στα κοινά, με την παρούσα επιστολή θέλει να μοιραστεί με όλους εσάς, κάποιες σκέψεις που αφορούν στην προσθήκη προσωνυμίας στα σχολεία, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Πιστεύοντας ότι κοντά στους προβεβλημένους μεγάλους δασκάλους, λογοτέχνες, ποιητές, έχουν θέση και άλλοι διακεκριμένοι, ακάματοι εργάτες του πνεύματος και του πολιτισμού, αλλά ελάχιστα γνωστοί, δυστυχώς, σήμερα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στην Ηλιούπολη έζησε και έδρασε ένας από αυτούς. Αναφερόμαστε στον αείμνηστο Γιώργη Κρόκο, που όλοι θα γνωρίζετε. Μια πολύπλευρη και πολυτάλαντη προσωπικότητα.
Ήταν δάσκαλος, αλλά και ποιητής, πεζογράφος, μουσικός, ιεροψάλτης, λαογράφος, θεατρικός συγγραφέας. Ακάματος εργάτης του πνεύματος, δούλευε συνεχώς μέχρι τις τελευταίες του στιγμές.
Μας άφησε περί τα εξήντα βιβλία ποιητικά, πεζογραφικά, λαογραφικά και θεατρικά και πλήθος ανέκδοτων έργων.
Για το ποιητικό του έργο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, από δήμους της χώρας μας και από πολλά πολιτιστικά και επιστημονικά σωματεία όλης της Ελλάδας.
Γενικότερα, για το έργο του, μίλησαν με εγκωμιαστικά λόγια οι πλέον έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι Μερακλής, Καλλέργης, Λουκάτος, Χαραλαμπάκης, Κουκουλομάτης, Παπαδογιαννάκης, Αναγνωστόπουλος, Μιρασγέζη, Γκενάκου και κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος, των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών, όπως οι Στασινόπουλος, Λούρος, Τσάτσος. Πολλοί κριτικοί μάλιστα, κατατάσσουν την "Ελληνιάδα" του, δίπλα στα μεγάλα ποιητικά έργα του Παλαμά, του Σεφέρη και του Ελύτη.
Σήμερα, το έργο του μελετούν πολλοί φοιτητές των παιδαγωγικών τμημάτων των πανεπιστημίων μας.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η κίνησή μας θα ήθελε να προσθέσει στις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας την πρόταση να δοθεί, σε κάποιο από τα δημοτικά μας σχολεία, το όνομα του σεμνού αυτού δασκάλου. Δεδομένου μάλιστα, ότι κατά μια (σημαδιακή, ίσως) σύμπτωση, ο Γιώργης Κρόκος έζησε απέναντι από το 5ο Δημοτικό Σχολείο, προτείνουμε να δοθεί στο συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο το όνομα του. Θα ήταν μια γενναία απόδοση τιμής σε ένα μεγάλο άνθρωπο του πνεύματος και δημιουργό, που προτίμησε την ουσία των πραγμάτων από την προσωπική του προβολή και τη διεκδίκηση της φήμης του έργου του.
Γνωρίζουμε, βάσει της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, ότι η διαδικασία της « αναβάπτισης» των σχολείων, θα πρέπει να συνδυαστεί με ειδικές εκδηλώσεις – αφιερώματα, προκειμένου οι μαθητές να συμμετάσχουν επί της ουσίας και να αναπτύξουν ανάλογες δράσεις.
Θέλουμε να σας γνωρίσουμε, ότι η πρότασή μας συνοδεύεται και με τη διάθεση αλλά και με τη δυνατότητά μας να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, με τρόπους που θα συζητήσουμε από κοινού.
Θα είμαστε κοντά σας, έτσι και αλλιώς, σε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία σας.

Με εκτίμηση
Τα Μέλη της Κίνησης Πολιτών
«ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: